september 2024
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Nieuwsbrief nummer 15

Nieuwsbrief in PDF

Ja, ja, de stichting leeft! Weliswaar hebben jullie sinds oktober 2015 (Nieuwsbrief 14) niets meer van ons gehoord, maar dat wil niet zeggen dat we zijn ingedut.

Na een wat rustige periode hebben we rond de zomer van 2017 de draad weer opgepakt. Vanwege een verhuizing van Ben van Kempen naar het oosten van het land hebben we ons bestuurslid John Uitendaal tot penningmeester van de stichting benoemd. Deze mutatie hebben we gemeld bij de Kamer van Koophandel.

Ook we kregen in die tijd via een bewoner de tip dat de provincie Zuid-Holland bezig was met de ontwikkeling van een ‘Actieplan geluid provinciale wegen 2018-2023’.

Ondanks de positieve effecten van het geplaatste hardhouden scherm op de geluidshinder en vooral ook op het zicht, zijn ongetwijfeld velen met ons van mening dat de geluidsoverlast inmiddels weer is toegenomen.

Meer dan genoeg reden om te onderzoeken of dit actieplan van de provincie in de toekomst wat soelaas kan bieden op de geluidsoverlast. We hebben daarom weer contact gezocht met de gemeente Zoeterwoude en de provincie Zuid-Holland.

Wat is er het afgelopen jaar allemaal gebeurd en wat is de stand van zaken nu. Een uitgebreide samenvatting vinden jullie in het eerste punt van deze nieuwsbrief.

Dit jaar zijn we ook aan de slag gegaan met klachten over het gebruik van het parkeer-/calamiteiten vak langs de N206. Dit vak ligt, komend vanuit Leiden, iets voor de Westeindseweg ter hoogte van hectometerpaal 7.7. Hoever we daarmee zijn gekomen, kunnen jullie lezen in het tweede punt van deze nieuwsbrief.

 

Hieronder dus wat meer details over het bovenstaande. Voor de liefhebber.

1. Ontwerp Actieplan geluid provinciale wegen 2018-2023

Eind 2017 kregen wij de tip dat de provincie Zuid-Holland bezig was met het opstellen van een ‘Ontwerp Actieplan geluid provinciale wegen 2018-2023’. Het Actieplan vormt voor de provincie de basis voor investeringen in maatregelen die de geluidbelasting en/of de ervaren geluidhinder van en om het provinciale wegennet reduceren.

Omdat we hier een kans zagen om het probleem van geluidsoverlast weer bij de provincie op de kaart te zetten, hebben we allereerst contact gelegd met de toenmalig wethouder van de gemeente Zoeterwoude, de heer C. den Ouden.

Gesprekken met deze wethouder hebben ertoe geleid dat in april 2018 het college van B&W van Zoeterwoude een brief aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland heeft gezonden waarin

  1. a. aandacht wordt gevraagd voor de geluidbelasting van de N206 t.h.v. Zoeterwoude Dorp en
  2. b. wordt verzocht deze locatie op te nemen in het Actieplan.

Het college heeft aangegeven dat door omwonenden wordt geklaagd dat – ondanks de in 2014 verhoogde geluidswal – er sprake is van toenemende geluidsoverlast. Vermoedelijk is dit het gevolg van de toename van het verkeer op de N206. Het College vervolgt dat “verwacht mag worden dat deze overlast verder zal stijgen als gevolg van de doorstroom bevorderende maatregelen aan de Europaweg en de Rijnlandroute.”

In aansluiting op de brief van de gemeente hebben wij als stichting op 30 april 2018 het college van Gedeputeerde Staten schriftelijk laten weten dat wij de visie en het verzoek van de gemeente volledig onderschrijven. Wij hebben tegelijkertijd nogmaals gewezen op de al in januari 2014 voorgestelde aanleg van stil asfalt als oplossing voor reductie van de geluidsoverlast.

Medio 2018 heeft Gedeputeerde Staten aan zowel de gemeente als de stichting schriftelijk gemeld dat de locatie Zoeterwoude Dorp in beide ambitieniveaus van het ontwerp Actieplan is opgenomen. De ambitieniveaus hebben betrekking op:

1. het oplossen van berekende geluidsbelastingen boven de plandrempel van 55 dB. Voor Zoeterwoude Dorp gaat het om een gedeelte van het traject N206 dat is opgenomen in de zogenoemde lijst staat van ‘geprioriteerde locaties waar de geluidbelasting bij woningen boven de plandrempel van 55 dB ligt en doelmatige maatregelen worden verondersteld’.

2. het oplossen van geluidklachten van mensen die langs het provinciale wegennet wonen.

Op 22 oktober jl. is het ‘Ontwerp Actieplan geluid provinciale wegen 2018-2013’ officieel ter inzage gelegd. Dit betekent dat binnen een termijn van 6 weken (tot uiterlijk 2 december 2018) een ieder hierop zijn/haar zienswijze kan indienen. De stichting heeft in verband hiermee wederom de gemeente benaderd. De gemeente heeft vervolgens op 29 november 2018 een uitgebreide zienswijze naar Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland gezonden. Belangrijkste punten van de gemeente zijn:

  • • Onterecht dat in 2013 is gekozen voor zgn. referentiewegdek en niet voor ZOAB.
  • • Uit berekeningen van de ODWH blijkt dat geluidbelasting van de woningen langs het betreffende deel van de N206 voor het referentiejaar 2016 veel hoger is dan de berekeningen van de provincie en ook geldt voor veel meer woningen.
  • • Rekening dient te worden gehouden met wellicht veel hogere verkeersintensiteiten, wanneer in de nabije toekomst de Rijnlandroute in gebruik wordt genomen.

Ook de stichting LLOZ heeft op 28 november 2018 een zienswijze ingediend. Wij hebben ervoor gepleit om niet alleen een gedeelte van betreffende traject op te nemen in het Actieplan maar het GEHELE traject. De geluidsoverlast is naar onze mening langs de hele geluidwal voor een ieder vrijwel gelijk. Verder is de vraag voorgelegd in hoeverre in de berekeningen rekening is gehouden met de toename van de verkeersintensiteit als gevolg van de verbreding van de Europaweg en de aanleg van de Rijnlandroute. Ook het stil asfalt is weer door ons aan de orde gesteld. We trekken hiermee dus gelijk op met de gemeente.

Wat gaat er nu gebeuren bij de provincie? Eerst zal het Ontwerp Actieplan (mede) op basis van de ingediende zienswijzen (en reacties van de Gedeputeerde daarop) in Provinciale Staten worden vastgesteld en resulteren in het ‘Actieplan Geluid 2018-2013’. Jaarlijks zal dit Actieplan worden uitgewerkt in een ‘Uitvoeringsplan Actieplan Geluid’. Daarin worden de daadwerkelijk voorgenomen maatregelen opgenomen. Voor geluidklachten en locaties met in potentie doelmatige maatregelen geldt dat deze eerst nader onderzocht zullen worden alvorens deze in het Uitvoeringsplan worden opgenomen.

Dat betekent dat we er zeker nog niet zijn. Integendeel. Bij het eerste ambitieniveau staan we niet in de “top tien” en voor het tweede ambitieniveau is voor de komende vijf jaar slechts € 500.000 beschikbaar (met voorwaarde van cofinanciering door de gemeente). Het feit dat in 2014 al groot onderhoud heeft plaatsgevonden, pleit niet in ons voordeel.

Het zal een project zijn voor de langere termijn. Het is nu dus investeren voor de toekomst.

Nb: Voor de liefhebbers zijn de brieven beschikbaar. We plaatsen de officiële openbare stukken op de website.

 

2. Parkeer-/calamiteitenvak N206

Al voor het groot onderhoud van de N206 hebben bewoners geklaagd over de geluidsoverlast (met name in de avond en nacht) van vrachtauto’s die parkeerden op de verschillende vakken langs de N206. De geluidhinder werd veroorzaakt door ronkende en draaiende motoren (bv. voor koelinstallaties).

Met het groot onderhoud in 2014 werd het aantal parkeervakken teruggebracht tot slechts één ‘calamiteitenvak’ bij hectometerpaal 7.7.Links. Hiermee was er hoop dat het foutief parkeren zou zijn opgelost. Helaas was dit niet het geval voor bewoners in de Vogelweide, in het bijzonder van de Fuut. Ondanks het geplaatste verkeersbord (zie afbeelding 1: gebruik vluchthaven alleen in noodgevallen) parkeerden er de laatste jaren toch nog steeds langdurig vrachtauto’s. Met alle overlast van dien. De individuele klachten werden niet gehonoreerd.

Het stichtingsbestuur heeft dit punt opnieuw besproken met wethouder Bouter van de gemeente, de politie en de provincie. Wij zochten een oplossing in het handhaven van de verkeersregels. Na het nodige uitzoekwerk bleek uiteindelijk dat op grond van het geplaatste verkeersbord parkeerders niet gesanctioneerd konden worden.

Met deze wetenschap heeft de provincie aangeboden om na te gaan of er wellicht andere mogelijkheden waren om te voorkomen dat er vrachtauto’s langdurig parkeren. Onlangs kwam het verheugende nieuws dat een oplossing is gevonden in plaatsing van een ander verkeersbord (zie afbeelding 2). Dit verkeersbord staat alleen het – ter plaatse – parkeren van personenauto’s toe. Dit betekent dat sanctioneren van vrachtauto’s, die daar eventueel parkeren, nu mogelijk is.

Het nieuwe verkeersbord is inmiddels geplaatst. Wij hebben de gemeente en de politie hiervan op de hoogte gesteld. Nu hopen dat er niet meer door vrachtauto’s geparkeerd wordt, zodat de omwonenden geen (extra) geluidsoverlast meer hebben.

Afbeelding 1 Afbeelding 2

3. Tot slot

Doordat de stichting (vanwege kostenbesparing) van bank zijn is gewisseld, zijn we nog steeds in staat om onze maandelijkse bankkosten te dekken uit de opbrengst van de donaties van destijds. Het eind is overigens wel in zicht. Dus mochten er mensen zijn die (weer) een “steentje” willen bijdragen? Elk bedrag(je) is van harte welkom. Wij zijn er heel blij mee. Ons nieuwe bankrekeningnummer is:
NL19 SNSB 0948 1347 55 t.n.v. de stichting LLOZ, Zoeterwoude.

Het bestuur van de stichting LLOZ wenst iedereen een fijne en gezellige maand december toe. Wij hopen ook in 2019 u goed nieuws te kunnen brengen.

Hieronder een aantal bijlages behorende bij de artikelen.

Brief aan provincie zienswijze ontwerp actieplan geluid dd 28-11-2018

Definitieve brief aan PZH d.d. 30 april 2018

Zienswijze Gemeente Zoeterwoude op N206 29 nov 2018
Bijlage 1 bij onze zienswijze dd 28-11-2018
Bijlage 3 bij onze zienswijze dd 28-11-2018