oktober 2015
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Monthly Archives: oktober 2015

Nieuwsbrief nummer 14

Nieuwsbrief in PDF

Het  is weer tijd voor een Nieuwsbrief. De laatste keer dat jullie iets van ons hebben vernomen, was begin april van dit jaar. We hebben toen onder meer de afronding van het planten van de hedera gememoreerd en aandacht besteed aan toekomstige activiteiten van de stichting. Hoewel er (ook) op dit moment geen dringende zaken zijn te melden,  willen we wat punten de revue te laten passeren. Het was geen topdrukte de afgelopen maanden, maar we hebben ook niet stil gezeten.

 

Scherm

Donderdag 27 augustus jl. hebben de provincie Zuid-Holland en het hoogheemraadschap van Rijnland met een feestelijke bijeenkomst stil gestaan bij de afsluiting van het project “groot onderhoud N206” en de opening van de brug over het toekomstige aanvoertracé van de Nieuwe Driemanspolder bij Stompwijk. Deze festiviteit is, op uitnodiging, door twee personen van de stichting bijgewoond.

Onder meer Floor Vermeulen, de nieuwe gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, voerde het woord. In zijn speech onderstreepte hij het belang van bewonersparticipatie. Het planten door onze bewoners  van de hedera is daar een prachtig voorbeeld van..

 

Wellicht is het jullie opgevallen dat er de afgelopen maanden regelmatig een aantal mensen van de stichting actief was op de aarden wal. Wat is er gedaan? Om dit uit te leggen, gaan we even terug in de tijd. In het voorjaar constateerde de gemeente dat de hedera-plantjes uitstekend groeien, alleen niet in de gewenste richting:  over de grond en niet tegen het scherm.  Er was dus actie nodig. De gemeente heeft de stichting gevraagd of zij daarin een rol kon en wilde spelen. Zeker gelet op wat de gemeente de afgelopen tijd voor de belanghebbenden langs de aarden wal heeft gedaan, hebben we positief gereageerd. Dat hield in dat de stichting de taak op zich nam om  12.000 hedera-plantjes tegen het hardhouten scherm vast te zetten. We hebben besloten hier niet weer een gezamenlijk actie van bewoners voor op touw te zetten, maar dit binnen het bestuur op te lossen. Die klus (achteraf gezien een monsterklus) is inmiddels afgerond. Er zijn ongeveer 40.000 nietjes!!! weggeschoten om de takken van de hedera tegen het scherm vast te zetten. Als het goed is, hecht de hedera verder op natuurlijke wijze aan het hardhouten scherm en hebben we na verloop van tijd een mooi groen scherm.

 

Windturbines

De twee windmolens (spreektaal) worden vervangen. Inmiddels is de eerste windturbine ontmanteld en afgevoerd. Naar wij aannemen zal de tweede binnenkort volgen. Het is ons nog niet bekend wanneer de nieuwe  exemplaren worden geplaatst.

In verband met de ontmanteling moest er een oplossing gevonden worden voor de zend- en ontvanginstallaties, die op de “oude” turbines zijn geplaatst. Als oplossing heeft de gemeente vergunning voor de plaatsing van een tijdelijke telecommast. Men heeft ons verzekerd dat deze tijdelijke mast wordt afgebroken, nadat de nieuwe windturbines zijn geplaatst.

 

We hebben nog twee gesprekspunten, die met Prodeon moeten worden afgerond:

  1. Slagschaduwregeling: Het gebied dat is aangemerkt als gebied waarvoor de slagschaduwregeling van toepassing is, wordt uitgebreid. Het gaat hier om het gebied tussen Europaweg en Miening (ook wel genoemd het “eiland”). Voor dit gebied moeten de potentiële hinderuren worden opgenomen in de programmering van de stilstand.
  2. Fonds: Beschikbaarstelling (storting in een fonds) door Prodeon van een jaarlijkse financiële bijdrage van circa € 4.000 (is mede afhankelijk van het aantal gerealiseerde megawatturen). Wij zijn hierover ook nog in gesprek met wethouder Ton de Gans.

 

Loonbedrijf Van Meurs

Loonbedrijf Van Meurs is enige tijd geleden gestart met de bouw van veldschuur, loods en bedrijfswoning. Op 26 augustus jl. is tijdens een kleine feestelijke bijeenkomst de eerste paal geslagen. Ook voor deze gelegenheid was de stichting uitgenodigd. Twee bestuursleden hebben aan de uitnodiging gevolg gegeven.

Familie Van der Meer (eigenaar) heeft onze komst gewaardeerd en stelt een goede duurzame relatie met de omgeving zeer op prijs.

 

Sloot Balkenpad

We hoorden dat enkele bewoners van huizen langs de sloot van het Balkenpad (deel van Santhorstweg  – brug bij  Richellestraat) ratten hebben gesignaleerd. In samenwerking met de gemeente zijn vallen geplaatst om  de knaagdieren  te vangen. Zij kunnen immers ziektes veroorzaken (bv. ziekte van Weil).

Voorkomen is beter dan genezen! Wilt u daarom geen voedselresten, zoals brood, in of rond de sloot gooien? De eenden hebben dat brood ook niet nodig. Ze kunnen genoeg ander voedsel vinden.

 

Donaties

Zoals u zich misschien nog kunt herinneren, hebben wij in april van dit jaar (weliswaar met de nodige terughoudendheid) een oproep gedaan voor een donatie aan de stichting LLOZ. We kunnen melden dat we in totaal circa € 350 hebben ontvangen. Natuurlijk zijn we daar reuze blij mee. Dit betekent dat we voorlopig weer even vooruit kunnen om de lopende kosten te betalen. Aan iedereen die heeft bijgedragen: nogmaals onze dank. Uiteraard zullen wij ons verantwoorden in het jaarverslag.